Yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle, vatandaşların kurban seçimlerinde ve kurban ibadetleri sonrasında yapması gerekenler hakkında İl Müdürümüz Mehmet AKSOY, vatandaşlara dikkat etmeleri gerekenler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kurban olarak seçilecek hayvanların kesim öncesi, kesim sırasında ve kesim sonrasında, kesim yerlerinde sağlık kontrollerinin yapılmasına ve bu hayvanların sağlıklı olmasının tüketiciler tarafından önemine dikkat çekti. Kurban Bayramı öncesi kesim yerlerinde ve sahada denetimlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini, Bayram boyunca da bu kesim yerlerinde kesim hijyeni, hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili denetimlerin durmaksızın süreceğini vurguladı.
Kesilmiş kurbanın uzun süre bekletilmemesi, iç organlarının hemen çıkartılması gerektiğini de vurgulayan AKSOY, şu uyarılarda bulundu:
"Yaz aylarında olduğumuz için iç organlar ısınma yapar, bu da eti bozar. Yaz aylarında kurban kesim ve parçalama işleminin bir saati geçmemesi lazım. Kurban ibadetini gerçekleştirdikten sonra et evlere götürülürken de çok ciddi hatalar yapılıyor. Sıcak bir et poşete koyulduğu zaman bozulma, kokuşma yapar. Gıda ile temasa uygun madde ve malzemeden üretilmiş poşetler tercih edilmeli, çöp torbası olarak alınan poşetler et taşımak için uygun değil. Et hazır edildikten sonra hızlıca kesim ortamından uzaklaştırılmalı, bir an önce pay edilerek ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılması sağlanmalıdır. Eti evinize götürdükten sonra hemen poşetten çıkarın. Serin bir ortamda bir süre dinlendirin. Ondan sonra uygun şekilde buzdolabınıza yerleştirin. Eti yerleştirdiğiniz rafların arası hava sirkülasyonu olacak şekilde açık olmalı. Kıyma veya kuşbaşı yapılması için kasaba bayramın ikinci veya üçüncü günü götürün. Altını çizerek söylüyorum; kesinlikle hayvanı keser kesmez kıyma veya kuşbaşı yapmak için direkt kasaba götürmeyin. Uzun süreli muhafaza yapacaksanız, eti derin dondurucuya küçük parçalar halinde yerleştirin çünkü çözdürülmüş eti tekrar dolaba koyarsanız bozulur. Diğer bir konu da sakatatlar… Sakatatlar ete göre daha hızlı bozulur ve kokuşma yapar. Sakatatlar ve etler kesinlikle birbirine temas etmeyecek şekilde ayrı kaplarda muhafaza edilmeli, birinde kullanılan bıçaklar, kaplar diğerini işlerken kullanılmamalı. Eğer birbirine temas ederse bu çapraz bulaşma dediğimiz olaya sebep olur ve etlerin de kısa sürede bozulmasına yol açar. Bunu tavuk, sebze gibi diğer gıdalar için de söyleyebiliriz. Zehirlenmeleri, rahatsızlıkları engellemek adına farklı gıdaların kesinlikle birbirine temas etmemesi gerekiyor."
Kurban kesmenin bir ibadet olduğunu hatırlatan AKSOY, bundan dolayı kurbanlık seçerken dini kurallara uyulması gerektiğini söyledi. "Tabii bu bayram, ihtiyaç sahibi insanların sevindirilmesi, sofralarının zenginleşmesi demek. Allah'tan sofralarımızın paylaştıkça çoğalmasını dilerim. Az önce saydığım kurallara dikkat ederek vatandaşlarımıza ikramda bulunalım. Paylaşacağımız etleri verirken soğuk zincirin bozulmamasına, sakatatların, etlerin kirlenmemesine dikkat ederek ve ayrı kaplarda sunarak ikram edelim. Bu ikramların bozulma, kokuşma oluşmadan hızlıca dağıtılmasına özen gösterelim. Kırklarelili üreticilerimizin ve vatandaşlarımızın Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum." dedi.