Dünya genelinde, besin olarak kullanılan çavdar miktarı bu amaçla kullanılan buğdayın yarısı kadardır. Besin değeri yüksek olan çavdar başka tahıllarla karıştırılarak hayvanlara da yedirilir. İnce uzun, esnek ve sağlam olan çavdar sapları da çatı kaplaması, şilte dolgusu, örme şapka, kâğıt ve mukavva yapımında kullanılır.
Buğday, arpa, mısır ve pirinç tarımına elverişli olmayan en verimsiz topraklarda bile öbür tahıllardan daha iyi ürün verir. Tahıllara büyük zarar veren külleme ve pas hastalıkları ile zararlı böceklerden de pek fazla etkilenmeyen çavdarın en önemli zararlısı çavdar mahmuzu hastalığına yol açan bir asklımantardır.
Kırklareli İli Kofçaz İlçesinde erken ekim çavdar yapılan alanlarda çimlenmeleri sahada inceleyen İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mehmet AKSOY konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada; ''Soğuğa en dayanıklı tahıl olan çavdar kışları çok sert geçen yöremizde KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARIMIZIN YEŞİL OT ihtiyacını karşılamak için ekiliyor. Yılların KADİM tecrübesi ÜRETİCİMİZDE var. Nem isteği az, kök gelişmesi ise yüksek olduğundan yeterli suyu kolaylıkla buluyor. -30 derece ve daha düşük sıcaklıklara kar örtüsü olmaksızın dayanabilen ÇAVDAR ürününün çeşitleri İlimizde geliştirilmiştir. Çavdarın toprak hazırlığı buğday ve arpa gibidir. Çorağı fazla olan yerlerde toprak işlenmesi 25-30 cm derinliğinde yapılmalıdır'' dedi.