ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KIRKLARELİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • İL MÜDÜRÜ
    • İL MÜDÜR YARDIMCILARI
      • İL MÜDÜR YARDIMCISI : DR. ULAŞ AY
      • İL MÜDÜR YARDIMCISI : ONUR KARADAĞ
    • ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
      • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
      • BABAESKİ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • DEMİRKÖY İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • KOFÇAZ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • LÜLEBURGAZ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • PEHLİVANKÖY İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • PINARHİSAR İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • VİZE İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİRİMLER
      • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
      • HUKUK BİRİMİ
      • SİVİL SAVUNMA BİRİMİ
      • GİZLİ EVRAK İŞLEM BÜROSU BİRİMİ
    • PERSONEL DURUMU
    • GÖREVLERİMİZ
    • KURUM FOTOĞRAFLARI
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • KURULUŞUMUZ
  • YATIRIM REHBERİ
  • İL YAYIM PROGRAMI
    • İL EĞİTİM VE YAYIM PROGRAMI
    • İRAP (İL RİSK AZALTMA PLANI)
  • KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
    • DENETİM VE KONTROL İŞLEMLERİ SÜRECİ
    • TARIMSAL ALTYAPI SÜRECİ
    • YETKİLENDİRME
    • TARIMSAL DESTEKLER SÜRECİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI, HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHI SÜRECİ
    • İMŞ-DH
  • HIZLI ERİŞİM
    • KÜPE SORGULAMA
    • KKYDP BAŞVURU SAYFASI
    • ZİRAİ DON UYARISI
    • TARSİM
    • TEKNİK BİLGİLER
      • BİLİNÇLİ ZİRAİ İLAÇLAMA
      • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ
  • TARIM DANIŞMANLARI
    • TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
    • TARIM DANIŞMANLARINA AİT BİLGİLER
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksKırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

İLİMİZDE MISIR HASTALIK VE ZARARLILARI KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

27.05.2023 / Gösterim Saysı : 151 / Arşiv

Mısır, dünyada buğday ve çeltikten sonra en fazla tarımı yapılan tahıl bitkisidir. Dünya üzerinde, gelişmiş ülkelerde ki çiftçi aileleri başta olmak üzere mısır ekimi yapmaktadır. Verim bakımından da tahıllar içinde en çok verim alınan bitki durumundadır.

Dünya mısır üretiminin %63,5' lık kısmı sadece üç ülke tarafından yapılmaktadır. Bunlar ABD (%31,6), Çin (%22,4), Brezilya (%9,5)' lik üretim paylarına sahiptirler. Şu an dünyanın en büyük mısır ihracatçısı konumunda olan ABD' dir.

Türkiye' de mısır ise 7.580.000 da alandan, 8.500.000 ton üretimi yapılmaktadır. Türkiye tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin içindeki payı geçen seneye göre %11' den %12,1 civarına çıkmıştır. Bu bir yıl önceki üretime göre %25' lik bir artışa denk gelmektedir.

Türkiye' de mısır üretimi sulama imkanı olan ve sulama projelerine dahil olan illerde daha fazla yapılmaktadır. Türkiye mısır üretiminin yaklaşık %43' ünü üç il yapmaktadır. Bu iller Konya (%18,7), Şanlıurfa (%12.1), Adana (%12) şeklinde sıralanmaktadır. Bu sıralama sulama ve piyasa durumuna göre değişmektedir.

Kırklareli ilimizde ise durum, son üç yılda özellikle yapılan baraj ve benzeri yerlerin yapılmasıyla, sulanan arazilerin sayısı arttığından dolayı üretim miktarı yükselmiştir. 2020 yılında mısır üretimi 20.398 ton iken, 2021 yılında üretim 42.305 tona yükselip %107'lik bir artık göstermiştir. 2022 yılında ise 44.000 da alandan 47.500 tonluk bir mısır üretimi yapılarak, üretimde ve verimde artışlar devam etmiştir.

Yem ve biyoyakıt başta olmak üzere çok geniş kullanım alanına sahiptir. Mısır kullanım ihtiyacı, üretiminden daha hızlı yükselmektedir. Küresel ve ulusal düzeydeki piyasa faktörleri mısırın yıldan yıla önemini arttırmaktadır. Bu önem son yıllarda çıkan savaşlar neticesinde de kendini belli etmektedir.

Bu saydığımız özellikleri düşününce yapacağımız üretimde en önemli faktör sudur. Su doğru kullanıldığında verimi arttıracak ve suyun sürdürülebilirliği sağlayacaktır. Verimin artışına engel olan, hastalık ve zararlı mücadelesi ise doğru yapılmalıdır. Yapılacak mücadele için bilgilendirme toplantılarının düzenli olarak yapılaması ve arazinin durumunun değerlendirilmesi gerekir.

İlimizde bundan dolayı “Mısır Hastalık ve Zararlıları" konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarınca, özellikle “Batı Mısır Kök Kurdu" üzerinde duruldu.

Batı mısır kök kurdunun erginleri, yüksek uçma kapasitesine ve üreme gücüne sahiptir. Kök uçlarına zarar vererek, uçlarda kahverengi yaralanmalara yol açar. Bazı tarlalarda kök boğumları budanmış gibi görünür. Zarar görmüş kökler yeterince su ve besin elementi alamazlar. Bu hasatta ciddi ürün kayıplarına sebep olur. Zarar gören köklerin, mantari hastalıklara karşı hassasiyeti artar. İlerleyen dönemlerde, koçan püsküllerinde aşırı zarara, zayıf tozlaşmaya ve koçanda tane sayısında azalmaya neden olur. Bu gibi belirtiler ve olumsuzluklara yol açan zararlıya dikkat edilmesi gerekir.

Toplantının devamında üreticilerimizin karşılaşabileceği diğer olumsuzluklara da değinilip, yaşanabilecek bu durumlara karşı nasıl bir mücadele verilmesi konusunda oldukça yararlı oldu.

İl Müdürümüz Mehmet AKSOY konuşmasında “Dünya' da ve Türkiye' de mısır üretiminin ne kadar önemli olduğu ortadadır. Türkiye olarak üretimde, kendine yeten ülkeler arasına ismimizi yazdırmaktayız. Çünkü 'Toprak ve tohum biterse, geleceğimiz biter' anlayışıyla planlamayı kırsaldan yapmaya, kalkınmayı ise tarımdan başlatmak zorunda olduğumuzu biliyoruz.

İlimizde de ortaya konulan veriler ışığında, üretimin her geçen yıl arttığını görmekteyiz. Mısır üretiminde en önemli konu sudur. Yeter ki su olsun, Türkiye 250 milyon insanı besleyecek üretim kapasitesine sahiptir. Bunu her zaman altını çizerek söylüyorum.

Günümüzde toplum, tarımı, hep bir problem gibi düşünüyor ama aslında tarım bir çözüm yolu olarak görülmelidir. Bu çözüme ise her problem karşında fikir üretebilen mühendislerin, hayalleri gerçeğe dönüştürme yeteneğiyle ulaşabileceğiz.

Hastalık ve zararlı konusuna gelecek olursak; üreticimizin emeğinin tarlada kalmaması için, bu gibi durumlarla karşılaşınca en uygun uygulama yapılması için, bu toplantının yapılması benim açımdan çok önemliydi. Toplantı sonucunda olumsuz durumlarla nasıl mücadele yapılacağı, ürettiğimizin insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden, verim kaybının nasıl önlenebileceği anlaşılacaktır." dedi.

Fotoğraf Galerisi (4)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.

Son Haberler

  • Kırklareli İl Tarım Ve Orman Müdürlüğüne Atana ...
  • Vize İlçemizde Tarla Günü Etkinliği Düzenlendi
  • İl Müdürümüz İçin Veda Yemeği Organizasyonu Ya ...
  • İlimizde Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkınd ...
  • Vize İlçemizde İlgililere Yönelik Hayvan Nakil ...
  • Aronya Bitkisinin Üretimi Artarak Devam Ediyor

Haber Arşiv

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Karacaibrahim Mahallesi Fahrettin Altay Caddesi No: 84 KIRKLARELİ

  • Telefon : 0288 214 35 47

  • Faks : 0288 214 10 71

  • E-Posta : kirklareli@tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
YUKARI ​