T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Yayın Tarihi : 13.06.2024

KURBAN EDİLEBİLEN HAYVANLAR

Kurban edilebilmesi için koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak altı ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

KURBANLIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

• Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmalı.

• Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı.

• Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı.

• Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı.

• Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı.

• Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı.

• Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı.

• Yara, şişlik ve ödemi olmamalı.

• Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı.

• Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.

YÜZME, PARÇALAMA, MUAYENE ve KONTROL

Derinin yüzülmesi sırasında derinin dış kısmı ile etin teması önlenmelidir. İşkembe ve bağırsaklar; et kalitesini olumsuz etkilememesi, mikropların bulaşmasını ve gelişmesini önlemek için geciktirilmeden çıkarılmalıdır. İç organların çıkarılması sırasında işkembe ve bağırsak içeriğinin ete bulaşması önlenmelidir.

ETLERİN SOĞUTULMASI 

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler için soğutma işlemi vakit geçirilmeden başlatılmalıdır. Sakatatlar 3°C'ye, diğer etler 7°C'ye veya daha düşük sıcaklıklarda soğutulmalı ve bu sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir. 

ETLERİN SAKLANMASI 

Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 °C'de 6 ay saklanabilir. Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yapmaktır. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda bir yıl saklanabilir. Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur.

İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir.

DERİNİN TUZLANMASI

Kesim sonrası elde edilen deri 1-2 saat dinlendirildikten sonra tuzlanmalıdır. Dinlendirme esnasında derideki fazla su ve kan sızar. Böylece bozulma riski azalır.

TARIM CEBİMDE UYGULAMASI

Tarım Cebimde uygulamasından kurbanlığın; ırk, cinsiyet, yaş, tür ve aşı bilgilerine ulaşılabilir. Ayrıca, veteriner sağlık raporu kontrol edilebilir.​