T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ KUTLU OLSUN

Yayın Tarihi : 17.10.2019

​      Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde,  gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmesi amaçlamaktadır. Bu yılki teması "Sağlıklı Beslenme İle Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya" olan Gıda gününde sadece beslenmenin yeterli olmadığı, dengeli ve düzenli beslenmenin önemine de dikkat çekilmektedir. 

       Bu yıl Dünya Gıda Günü Etkinliği Hamdi Helvacıoğlu İlkokulunda gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Sağlıklı Beslenme, Alışveriş kuralları ve Dünyadaki açlığa son verme konusunda sunum yapılmış, öğrencilerin soruları yanıtlanmıştır. İl Müdürümüz Sayın Funda Eylem ÖZEL' in konuşmasıyla başlayan etkinlik, öğrencilere sorulan bilmeceler ve sağlıklı gıdaların tanıtımıyla devam etmiştir. İl Müdürümüz yaptığı konuşmada şunları kaydetmiştir;

     ''Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl, 1945'te kurulduğu tarih olan 16 Ekim'i Dünya Gıda Günü olarak 150'den fazla ülkede çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Bu yılın teması; Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının ikincisi olan "Açlığa son verilmesi" amacına atıfla "Sağlıklı Beslenme İle Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya" olarak belirlenmiştir.

       Bu yıl Dünya Gıda Günü'nün hedefi olan " Sağlıklı Beslenme İle Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya" amacına ulaşmak ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak için kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri, akademi ve karar verici makamların bir araya gelip şimdiye kadar çıkarılan dersleri, yapılan iyi uygulamaları ve mevcut durumu değerlendirdiğimizde bu amacın hala mümkün olduğunu görmekteyiz. "Açlığa Son Verme" amacına ulaşmak yalnızca açlık konusuna eğilmek değil, aynı zamanda insanlığın ve gezegenin beslenmesi için de çalışmak demektir. Dünya Gıda Günü bu yıl,  ilgili tüm sektörleri sağlıklı ve sürdürülebilir aynı zamanda da herkesi beslenmeyi herkese ulaşılabilir kılmak için harekete geçmeye, yediklerimiz üzerinde düşünmeye davet etmektedir.

            Sevgili Gençler;

        Sahip olduğumuz yiyeceklerin değerini bilmeyiz. Biz rahat yaşam sürdürüyor olsak dahi bizim israf ettiklerimize ihtiyacı olan çok kişi var. Yılda yaklaşık  1 milyar insan açlık çekiyor, dünya çapında 1,3 milyar ton yiyecek, çöpe atılıyor. Gelişmiş ülkelerde çöpe atılan gıdaların çoğu aslında yenebilecek durumda. Şunu bilin ki  başka yerlerde bu gıdalarla hayatı kurtulacak olan insanlar var.

       Gıda israfı yaşanmasaydı veya israf edilen gıda ürünleri dünyadaki açlık sınırının altında yaşayan insanlarla paylaşılsaydı açlık ve yoksulluk bitme noktasına gelebilirdi. İsrafı engellemenin birinci şartı paylaşmaktır.''

         Gıda üretimini sağlık şartlarını gözeterek arttırdığımızda sorunun bir bölümünü çözmüş gibi olsak da üretilen bu gıdayı var olan insanlara eşit şekilde ulaştıramadığımız koşullarda açlığa çare olunamamaktadır. Dünya kaynaklarını doyumsuz bir şekilde tüketen belli zümreler aşırı beslenmeden dolayı sağlık problemleriyle uğraşırken, açlığın ve yetersiz beslenmenin pençesinde kıvranan  1 milyar insan açlıktan ölmezlerse bile yetersiz ve kirli su nedeni ile ölüm tehdidi altında yaşamaktadırlar. İyi bir planlamayla boşa sarf edilen gıdalar değerlendirildiğinde büyük bir kesimin açlık sorunu çözülebilecektir. 

         Hepimizin bu bilinçte, israf etmeyerek, daha çok paylaştığımız ve daha çok güvenilir gıda tükettiğimiz bir dünya temenni ediyor, hepimizin Dünya Gıda Gününü kutluyoruz.