Tarla bitkilerinin (buğday, arpa, soya, mısır, ayçiçeği, çavdar, nohut vb. ürünleri zamanında, en az ürün kaybı ile tekniğe uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek, biçerdöverle yapılan hasatta meydana gelen ürün kaybını en alt seviyede tutmak, eğitimsiz ve donanmasız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçmek amacıyla ilçemizde denetlemeler usul ve esaslara dayalı olarak devam etmektedir.
Bilindiği gibi biçerdöver bilgisizce yanlış ayarlarla ve aşırı hızda kullanıldığında danelerin tarlaya dökülmesi sonucu dane kayıplarına neden olur. Biçerdöverin neden olduğu dane kayıpları genel olarak vurma ve kesme kayıpları, dövme kayıpları, elek kayıpları, sarsak kayıplarıdır. Bu konularla ilgili üreticilere ve biçerdöver sahiplerine bilgi verilmektedir.
Tarla Verimi(kg/da) | %1 | %2 | %3 |
200 | 9 | 18 | 27 |
250 | 11 | 22 | 33 |
300 | 13 | 26 | 39 |
350 | 15 | 30 | 45 |
400 | 18 | 36 | 54 |
450 | 20 | 40 | 60 |
500 | 22 | 44 | 66 |
600 | 27 | 54 | 81 |
700 | 31 | 62 | 93 |
800 | 36 | 72 | 108 |
Örneğin tarla veriminizi 450 kg/dekar tahmin etmişseniz ve iki karışa iki karışlık (45cmx45cm ) alanda saydığınız dane 40 adet ise çizelgeden %2 dane kaybı olduğu kolayca bulunabilir. Dane kaybı tablo verilerine göre değerlendirilmektedir.