T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kurban Satış ve Kesim Yerlerinde Alınması Gereken Tedbirler

Yayın Tarihi : 6.07.2020

​            Hayvan hastalıkları ile mücadele ve kurbanlık hayvan sevkleri ile ilgili olarak "2020/1 sayılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi" ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan "Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" hükümlerine uygun hareket edilmelidir. Ayrıca kurban satış ve kesim yerlerinde COVID-19'a yönelik aşağıda belirtilen koruyucu tedbirlere uyulması sağlanmalıdır.

    Kurban satış ve kesim yerlerinin giriş kapılarına ve uygun yerlerine, COVID-19'dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelalar asılmalıdır. Bu bilgilendirme tabelalarında; sosyal mesafenin korunması, maske takma, el hijyeni ve elle temas (tokalaşma) yapılmaması uyarıları yer almalıdır. Kurban satış yerlerinde, satıcılar ve müşterilerin maskesiz dolaşmasına izin verilmemelidir.

        Kurban Satış Yerlerinde Alınması Gereken Tedbirler

  • Kurban satış yerinin etrafının sınırlandırılması, uygun giriş-çıkış kapılarının oluşturulması, satış yerine maskesiz girilmesine izin verilmemesi, girişte el dezenfeksiyonu ve ateş ölçümü yapılması,
  • Kurban satış yerlerine girişte kurbanlık hayvanların kulak küpesi, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesinin kontrol edilmesi, küpesi ve belgesi olmayan hayvanların kurban satış yerlerine girişine izin verilmemesi,
  • Kurban satış yerlerinde insan kalabalığı ve belirli yerlerde yoğunluğu önlemek için çadırlar arası mesafenin en az 2 metre olması,
  • Her hayvan çadırının uygun yerinde el antiseptiği veya en az % 70 alkol içeren kolonya bulundurulması,
  • Hayvan alım-satımlarında sosyal mesafeye dikkat edilmesi konusunda insanların uyarılması, müşteri ve satıcılar arasında el teması (tokalaşma) olmaması, kolluk kuvvetleri tarafından burada etkin rol alınmasının sağlanması,
  • Kurban satış yerlerine müşterilerin gün ışığında alınması,
  • Kolluk kuvvetlerinin açılıştan kapanışa kadar kurban satış yerlerinde bulunması,
  • Sağlık Bakanlığının COVID-19'a karşı ilan etmiş olduğu 14 temel koruma prensibinin uygulanmasının sağlanması ve afişlerin görünür yerlere asılması,
  • Kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek hususlar ile kurbanlık hayvan bilgilerinin sorgulanabildiği "HaySag" isimli mobil uygulama hakkında vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan afişlerin kurban satış ve kesim yerleri ile vatandaşların görebileceği yerlere asılması, kurban lifletinin kurban satış ve kesim yerlerinde vatandaşlara dağıtılması,
  • Kurban satış yerinde görev yapan personelin ve satıcıların sağlıkla ilgili takiplerinin yapılması; yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük, solunum sıkıntısı gibi hastalık belirtisi olanların sağlığına kavuşana kadar satış yerinden uzaklaştırılarak sağlık kuruluşuna müracaat etmelerinin sağlanması ve genel hijyen kuralları açısından bilgilendirme eğitimlerinin sıklaştırılması,
  • Kurban satış yerlerinde düzenli olarak temizlik ve dezenfeksiyonun yapılması, kapalı sosyal alanların sık sık havalandırılması,
  • Sosyal alanlarda tek kullanımlık bardak, tabak, çatal vb. malzemelerin kullanılması,
  • El hijyeni ve biyogüvenlik için gerekli alet ve ekipmanların eksiksiz, sağlam ve çalışır durumda olması, personel sosyal alanları dâhil olmak üzere lavabo, zemin ve tavan temizlik ve dezenfeksiyon sıklığının arttırılması,
  • Hayvan satış alanı içerisinde ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavabolar oluşturulması, lavabolarda sıvı sabunun yanında ayrı olarak dezenfektan madde içeren solüsyonların bulundurulması,
  • Görevli personelin uygun, temiz iş kıyafetleri ve koruyucu giysiler (bone, maske, galoş, eldiven, çizme) giymesi ve mutlaka ağız maskesi kullanılması,
  • Koruyucu eldivenlerin kirlendikçe veya hasar gördükçe yenileri ile değiştirilmesi ve yeterli miktarda bulundurulması,
  • Maske, eldiven, mendil gibi kişisel hijyen malzemelerin kullanıldıktan sonra atılması için uygun aralıklarla atık kutularının bulundurulması,
  • Görevli tüm personele koruyucu maske, önlük ve eldiven gibi ihtiyaçların eksiksiz olarak sağlanması,

       Kurban Kesim Yerlerinde Alınması Gereken Tedbirler

  • Kesim yapılacak yerlerin Kurban Hizmetleri Komisyonunca önceden planlanması, belirlenmesi, standartlarının kontrol edilmesi ve yetkilendirilmesi,
  • Kesim için hayvanını getirenlerin girişte ateşlerinin ölçülmesi ve maske takmasının sağlanması,
  • Hayvan kesim yerleri/kesimhanelerin önüne COVID-19 ile ilgili bilgilendirme afişlerinin asılması,
  • İl, ilçe ve diğer yerleşim birimlerinde, kesim standartlarına uygun mevcut hayvan kesim yerleri/kesimhanelerin (hayvan satış yeri hayvan kesim yerleri/kesimhaneler, belediye mezbahaları, özel hayvan kesim yerleri/kesimhaneler) bayram süresince açık olması ve hizmet vermesinin sağlanması,
  • Hayvan kesim yerleri/kesimhane bulunmayan ilçe veya yerleşim birimlerinde standartlara uygun mobil hayvan kesim yerleri/ kesimhanelerin oluşturması, kesim yapılan yerlerin ve çevresinin temizliği için önlemlerin alınması,
  • Hayvancılık işletmelerinin oluşturdukları kurban kesim yerlerinin Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından yetkilendirilmesi ve denetlenmesi,
  • Hayvan kesim yerleri/kesimhanelerde görev yapacaklara; kasaplara, temizlik görevlilerine ve yöneticilere önceden COVID-19 konusunda eğitim verilmesi,
  • Kesim alanına hayvan sahiplerinin girişinin engellenmesi, ancak oluşturulan bekleme alanlarına sadece bir hayvan sahibinin/hissedarının aralarındaki sosyal mesafeyi koruyacak şekilde alınmasına müsaade edilmesi,
  • Hayvan kesim yerleri/kesimhaneler önünde kalabalık oluşumunu önlemek için kesimlerin randevu ile yapılması,
  • Hayvan kesim yerleri/kesimhaneler önünde bekleyenlerin sosyal mesafeye uymalarının ve maske takmalarının sağlanması,
  • Kesim alanlarında görevli kasapların ve diğer çalışanların işe başlamadan önce ateşlerinin ölçülmesi, yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük, solunum sıkıntısı gibi hastalık belirtisi olanların sağlığına kavuşana kadar hayvan satış yerinden uzaklaştırılarak sağlık kuruluşuna müracaat etmelerinin sağlanması,
  • Kasapların; su geçirmeyen önlük, maske, eldiven, su geçirmez çizme kullanması,
  • Kasapların görev yaptıkları süre içerisinde hijyen kuralları ve COVID-19 ile ilgili alınması gereken tedbirlere uymalarının sağlanması ve kesim sırasında kullandıkları giysi, eldiven, maske ve ekipmanların kirlilik oluşması durumunda veya belirli aralıklarla değiştirilmesinin sağlanması,
  • Her kesimden sonra kesim aletlerinin temizlenmesine dikkat edilmesi,
  • Kesim alanlarında el yıkama istasyonlarının veya en az % 70 alkol içeren el dezenfektanlarının bulundurulması, mümkünse temassız el dezenfektanı istasyonlarının seçilmesi,
  • Kesim alanlarının düzenli olarak havalandırması, temizlik ve dezenfeksiyona azami özen gösterilmesi,
  • Kesim alanlarında maske, eldiven, mendil gibi kişisel hijyen malzemelerin kullanıldıktan sonra atılması için ayrı bir atık kutusu bulundurulması,
  • Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atık ile özellikle kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerlerin kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi,