T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ASPİR KONUSUNDA DUAYEN HOCAMIZ; PROF. DR. FİKRET AKINERDEM BİZİ ZİYARET ETTİ

Yayın Tarihi : 23.05.2022

     Kırklarelimizde Aspir ekim alanları için konuştuk.

     Ülkemizde yetişebilen önemli yağlı tohumlu bitkilerden biri olan aspir; 80-100 cm arasında boylanabilmektedir. 

     Dikenli ve dikensiz formları bulunmakta olup, dikenli formların dikensizlere göre daha fazla yağ içermektedir. Sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahiptir. Tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklindedir. Dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturan, renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyası olarak kullanılır.

     Tohumlarında % 30-50 arasında yağ bulunur. Linoleik (Omega-6) ve Oleik (Omega-9, zeytinyağı kalitesinde) olmak üzere 2 ayrı tipi olan, yağı yemeklik olarak kaliteli, biodizel yapımında da kullanılabilen, küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilen, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir.

     Ülkemizin bitkisel yağ ihtiyacının karşılanmasında yağlık bitkiler arasında değerlendirilebilecek olan aspir; aynı zamanda bölgemizdeki ağırlıklı ürün deseninin içerisinde önemli bir münavebe bitkisi olarak yer alabilir.

     Bölgemizde tarımı yapılmamasına rağmen bu bitkinin tarımı çok kolay yapılabilmektedir. Aspir tarımı için özel alet ekipmana gerek duyulmamaktadır. Toprak işlemeden harman ve hasada kadar geçen sürede ilimizde yaygın olarak yapılan hububat ve ayçiçeği tarımında kullanılan her türlü alet ekipman ile üretimi rahatlıkla yapılabileceğinden üreticiler açısından ilave bir yatırım maliyeti de gerektirmemektedir.

     Kırklarelili ÜRETİCİLERİMİZ için hayırlı olsun.