T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

PINARHİSAR İLÇE MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE ÜRETİCİLERİMİZE YÖNELİK “SÜRÜ SAĞLIĞI VE YÖNETİMİ, KUZU VE OĞLAKLARDA ÖLÜME NEDEN OLAN BAZI ÖNEMLİ PROTOZOON HASTALIKLARI VE KORUNMA YOLLARI’’ KONULU EĞİTİM TOPLANTISI YAPILDI

Yayın Tarihi : 27.05.2022

​     Türkiye`de küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, et, süt, yün, kıl ve deri gibi ürünlerle dondurmadan tekstil sektörü ürünlerine kadar geniş bir çerçevede önem taşımaktadır.

     Türkiye'nin coğrafik yapısı ve geniş meraları göz önüne alındığında, ucuz maliyetli ve kaliteli hayvancılık için önemli potansiyele sahip olduğu görülmektedir.

     Bu kapsamda sağlıklı sürülerin elde edilerek verimin artırılması amacıyla Pınarhisar İlçe Müdürlüğümüzce üreticilerimize yönelik "Sürü Sağlığı ve Yönetimi, Kuzu ve Oğlaklarda Ölüme Neden Olan Bazı Önemli Protozoon Hastalıkları ve Korunma Yolları'' konulu eğitim; 26.05.2022 tarihinde Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nde, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Serhat ALKAN, Prof. Dr. Ömür KOÇAK, Prof. Dr. İsmail ABAŞ ve Prof. Dr. Abdullah KAYAR'ın katılımıyla düzenlenmiştir.

     İlçe Kaymakamımız Mehmet KILIÇ, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serhat ALKAN, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mehmet AKSOY'un konuşmalarıyla program devam etmiştir.

     Sürü Sağlığı ve Yönetimi konusunda Prof. Dr. İsmail ABAŞ ve Prof. Dr. Ömür KOÇAK, Kuzu ve Oğlaklarda Bakım ve Besleme konularında sunum yapmışlardır.

     İstanbul Ünv. Dahiliye Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah KAYAR yaptığı sunumda, sahada en çok karşılaşılan protozoal hastalıklardan olan Cryptosporidiosis ve Koksidiyozis için alınması gereken önlemlerden ve tedavi prosüdüründen bahsetmiştir.

     İl Tarım ve Orman İl Müdürü AKSOY ''Küçükbaş hayvan işletmeleri dahil tüm hayvancılık işletmelerimizin en etkili yapması gereken iş koruyucu tedbirlerdir. Hastalık oluştuktan sonra ilaç maliyetleri ve tedavi zorluğu göz önüne alındığında, hastalık oluşmaması için alınması gereken tedbirler ön plana çıkmaktadır. Bu sebeple tüm hayvancılık işletmelerimiz hayvanlarını kuru, temiz, havadar ve sıkışık olmayan bir ortamda yetiştirmesi hayati öneme sahiptir. Alacağımız tedbirler kesinlikle üretimimizi daha yukarı taşıyacaktır. Biz Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak tüm hayvancılık işletmelerimizin takibindeyiz.'' sözleriyle profilaksinin yani koruyucu hekimliğin önemini vurgulamıştır.

     Eğitim sonunda üreticilerden gelen sorulara cevap verilmiş olup, katılımcılara İlçe Kaymakamlığımız tarafından düzenlenen Teşekkür Belgesi ve Katılım Belgesi verilerek program sonlanmıştır.