T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ARONYA BİTKİSİNİN ÜRETİMİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 11.09.2023

Üzümsü meyvelerden olan Aronya' nın, doğal antioksidanlar bakımından zengin olduğu ve yüksek antosiyanin miktarına sahip olduğu bilinmektedir. Sağlık ve beslenme konusunda birçok faydası bulunan bu bitki, besin değerleri açısından da oldukça yüksek bir miktara sahiptir.

Yüksek antioksidan içeriği yanında, fazlaca C vitamini ve lif içeren Aronya bitkisi, bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanser riskini azaltan etkileri bulunmaktadır. Ayrıca kalp sağlığını destekleyen ve kolesterol değerlerini dengelemesinin yanında, Anti-enflamatuar özelliği sayesinde vücuttaki iltihabı azaltıcı etkiye sahiptir. Diyabet hastalarının düzenli tüketmesiyle de kan şekeri seviyelerini kontrol altına alabilmektedir.

İlimiz, Aronya bitkisinin 1370 da dikim alanıyla, Türkiye' de birinci sırada bulunmaktadır. Her geçen gün dikimi artan bu bitki, üreticimize kazanç kapılarını açmaktadır.

İl Müdürümüz Mehmet AKSOY, “Aronya bitkisi; sağlık, beslenme ve ekonomik açıdan büyük potansiyele sahiptir. Vatandaşlarımıza bu bitkinin faydalarını anlatmaya devam edeceğiz. Aronya' nın ticari yetiştiriciliği birçok çiftçimiz için ek gelir kaynağı olmaktadır. Bu bitkinin işlenerek üretilen ürünlerinin de pazarlanmasıyla yerel ekonomiye güzel bir katkı sağlamaktadır." dedi.