T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dünya Su Günü

Yayın Tarihi : 21.03.2019

​          Su yeryüzündeki tüm hayatın kaynağıdır. Ne yazık ki bu suyun çok azı temiz ve su döngüsüyle yenilenebiliyor. Dünyadaki suyun; %97'si denizler ve okyanuslar, %2' si ise buzullardan oluşmaktadır. Geriye kalan %1 içme suyu, tarım, sanayi ve doğal ihtiyaçlar için kullanabildiğimiz miktardır.

        Ülkemizi su açısından zengin görmekteyiz ancak gün geçtikçe temiz suyumuz azalmakta buna karşın nüfus ve ihtiyaç artmaktadır. Tarım alanında kullandığımız suyun yaklaşık %60' a yakın kısmı yanlış kullanımdan dolayı heba olmakla birlikte yine yanlış kullanım sonucu toprak verimini kaybetmekte ve ülkemiz hızlıca çölleşmektedir.

     Altyapı yetersizlikleri, yanlış sulama yöntemlerinin seçilmesi, uygun olmayan sulama sistemlerinin uygulanması, başarısız sulama yöntemi gibi başlıca unsurlar; su kaynaklarının etkin kullanılmamasına, ürün, kalite, toprak ve su kaybına neden olmaktadır.

        Suyun kullanılmasında çok önemli bir araç olan modern sulama uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla, tarımsal su tüketiminde önemli tasarruflar yapılmaktadır. Tarımsal üretimde doğru zaman ve miktarda yapılan sulama; verim ve kalite artışının yanında üretimde çeşitliliği sağlayan en önemli unsurdur. Sulamanın kontrollü yapılabildiği en uygun sulama yöntemleri basınçlı sulama yöntemleridir. Basınçlı sulama yöntemleri ile sızma, buharlaşma ve kaçak kullanım gibi yüksek oranlarda gerçekleşen su kayıpları önlenebilir ve sulama randımanı arttırılabilir.

     Suyun tarımda daha etkin ve verimli kullanılabilmesi için Bakanlığımızca, 2006 yılından bu yana Basınçlı Sulama Yöntemlerinin kullanımına yönelik hibe programları yürütülmektedir.