Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KIRKLARELİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • İL MÜDÜR YARDIMCISI : SÜLEYMAN DİRİL
    • İL MÜDÜR YARDIMCISI : ONUR KARADAĞ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • BABAESKİ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • DEMİRKÖY İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOFÇAZ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • LÜLEBURGAZ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • PEHLİVANKÖY İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • PINARHİSAR İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • VİZE İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    BİRİMLER
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • HUKUK BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA BİRİMİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    KÜPE SORGULAMA
    KKYDP BAŞVURU SAYFASI
    ZİRAİ DON UYARISI
    TARSİM
    TEKNİK BİLGİLER
    • BİLİNÇLİ ZİRAİ İLAÇLAMA
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ
  • PROJELER
    TARIM DANIŞMANLARI
    • TARIM DANIŞMANLARINA AİT BİLGİLER
    TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
  • YAYINLAR
    YATIRIM REHBERİ
    KURUM FOTOĞRAFLARI
    İL YAYIM PROGRAMI
    • İL EĞİTİM VE YAYIM PROGRAMI
    • İRAP (İL RİSK AZALTMA PLANI)
    LİFLET
  • BASIN
    KURULUŞUMUZ HAKKINDA
    SÜREÇLER
    SÜREÇLER LİSTESİ
    BASINDA BİZ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

ANIZ YAKMAK MİLLİ SERVETİ YOK EDER

29.09.2020 / Gösterim Sayısı : 121 / Arşiv

​      Tarla bitkilerinde, ürünü tarladan kaldırdıktan sonra tarlada kalan bitki kısımları (kök, sap, dal ve yaprak gibi) kötü bir alışkanlık sonucu bazı üreticiler tarafından yakılmaktadır ve ne yazık ki bu üretici sayısı oldukça fazladır.

 

        Anız olarak bilinen bu bitki artıklarının, toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılması amacıyla yakılması topraklarımıza, ailemizin ve ülkemizin geleceğine büyük zarar vermektedir. Öyle ki anızın yakılmasının faydası olmadığı gibi zararları saymakla bitmez.

 

        Anız yakmakla toprağa verilen zararlardan bazıları şöyledir:

 

   Anız denilen bitki artıkları organik maddelerdir. Toprağa karıştırıldığında toprakta ayrışarak, "humus" adı verilen ve toprağın verim gücünü artıran maddeyi meydana getirir. Ayrışma sırasında, anızın yapısında bulunan, bitkiye yarayışlı bitki besin maddeleri toprağa geçerek toprağın verim gücünü artırır. Çünkü gıda olarak aldığımız buğday, mısır, bakliyat, sebze ve meyve gibi ürünlerin kimyasal yapısında bulunan besin maddeleri, farklı miktarlarda anızda da bulunur. Anızın yapısında bulunan karbon, hidrojen, oksijen, azot ve kükürt gibi besin elementleri, yakma işlemi sonucunda karbondioksit (CO2), kükürt dioksit (SO2), hidrojen (H2) ve azot gazı (N2) halinde havaya uçar. Bu, büyük bir kayıptır; zira böylece, humusu meydana getiren karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve kükürt (S) yok edilmiş olur. Yukarıda adı geçen besin elementlerine ilave olarak anızın yapısında bulunan fosfor, potasyum kalsiyum, magnezyum ve demir, mangan, çinko, bakır gibi diğer mikroelementler de bitkilerin alamayacağı form olan oksitlere dönüşür. Bunlar kül haline gelip toprağın geçirgenliğini ve havalanmasını engeller.

        Topraktaki faydalı canlıların en çok bulunduğu 0-3 cm derinlikte sıcaklık 650 C'nin üzerindedir. Oysa anızın yakılması sonucu toprak yüzeyinde 2000 C'nin üzerinde bir sıcaklık meydana gelir. Bu yüksek sıcaklıkta faydalı bakteriler ve mantarlar ölür; böylece toprak canlılığını kaybeder.

        Toprağın yüzey kısmında bulunan humus ve humus yapıcı anızın yakılması toprak erozyonunun artmasına yol açar. Rüzgâr ve yağışlar sonucu toprak kaybı meydana gelir ve toprak her yıl giderek fakirleşir.

          Uyarı ve yasaklara ragmen anız yakmak, milli servetimiz olan toprağı yok etmek demektir.

          Bir dekarlık alandan buğday-arpa yetiştiriciliğinde tarlada 150-200 kg kadar anız; dane mısır yetiştiriciliğinde 1 tondan fazla sap, yaprak ve kök; pamuk ve ayçiçeği yetiştiriciliğinde 600-700 kg bitki artığı kalmaktadır. Bunların yakılmayıp toprağa karıştırılmasıyla toprak bir yandan humus bakımından zenginleşirken, diğer yandan aşağıdaki tabloda verilen miktarlarda besin maddesi toprağa geçer ve böylece toprağın verimliliği artar.

 

 

 

Anız yoluyla toprağa geçen besin maddeleri (kg/da)​​​​
​Ürün kg/daAzot (N)Fosfor (P2O5)Potasyum (K2O)
Buğday400-5001,70,55,5
Mısır (Dane)1200-140012,5325
Pamuk500-60011316
Ayçiçeği250-3502,10,622

 

        Anızın toprakta daha kısa zamanda parçalanmasını sağlamak için anızı toprağa karıştırmadan önce dekara 5-6 kg azotlu gübre serpme olarak verillebilir. Toprağa verilen bu azot, topraktaki anızı parçalayan bakterilerin faaliyetini artırarak anızın daha kısa sürede ayrışmasını ve toprakta humus oluşumunu hızlandıracaktır. Anıza verilen bu azot, bir kayıp olmayıp bitkiler tarafından daha sonra kolaylıkla alınmaktadır.


Son Haberler
...
Kırklareli İli Tarım Ve Hayvancılık Sektör Top ...
...
İlimizde Kadın Çiftçi Akademisi Projesi

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Karacaibrahim Mahallesi Fahrettin Altay Caddesi No: 84 KIRKLARELİ

  • Telefon : 0288 214 35 47

  • Faks : 0288 214 10 71

  • E-Posta : kirklareli@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI