Hardaliye eski dönemlerde o zamanlar "Bağlar Diyarı" olarak adlandırılan Trakya Yöresinde üzüm şırasını korumak amacı ile geleneksel yöntemlerle üretiliyordu. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde hardaliyeden bahsettiği bilinmektedir. 1938 yılında Kırklareli'ye geldiğinde kendisine ikram edilen hardaliyeyi içen Atatürk; "Hardaliyeyi milli içecek haline getiriniz" diyerek Kırklareli halkına vasiyetini bildirmiştir.
Hardaliye, üzüm kabuğu ve çekirdeği ile ezildikten sonra, içine siyah hardal tohumu ve vişne yaprağı ilave edilerek hazırlanan, kendine has hoş kokusu ve tadı olan, buruk içimli, ALKOLSÜZ, geleneksel içecektir. İlave su ve şeker içermez. Üzümün has suyundan elde edilir.
İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunu yaptığı Hardaliye'nin coğrafi işaret alma süreci 2017 yılında tamamlanmıştır. Bu hususta sürecin devamı noktasında İl Müdürlüğümüzünde yer aldığı komisyon tarafından denetimler devam etmektedir. Bu hususta 10.12.2020 tarihinde denetim gerçekleştirilmiştir. Yapılan denetimde görevli Gıda ve Yem Şube Müdürü Taner AKCAKAYA "Hardaliye, ilimizde 10 yıllardır üretilen bir içecektir. Üzüm suyu, hardal tohumu ve vişne yaprağı ile üretilen bu içeceği milli içeceğimiz haline getirmek için çalışmalarımız sürmektedir. İl Müdürlüğü olarak bu çalışmaların hem ilimiz, hem bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum." Dedi.
Yapılan denetimde Hardaliye'nin geleneksel şartlara uygun olarak üretilmeye devam ettiği, ve koşulların sürdürülebilirliği incelenmiş olup tescilinin devam etmesi kararı alınmıştır.