Bakanlığımız tarafından, 20.12.2014 tarih ve 29211 Sayılı Resmi Gazetede; "Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği" (2014/55) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
1. Bu tebliğde, daha önceki tebliğde bulunmayan, yumurta üzerine okunaklı bir şekilde en az 2 mm yükseklikte olacak şekilde yumurtlama tarihi (gün/ay/yıl) basılması zorunluluğu getirilmiş ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi basılmamış yumurtaların toptan veya perakende satışa sunulması yasaklanmıştır (Mad. 12/1-a, b).
2. Önceki tebliğde bulunan yumurtanın çiftlikten itibaren (+5) - (+12)0C'de taşınması ve depolanması zorunluluğu kaldırılmış buna karşın, yumurtlama tarihinden itibaren 18. günden sonra (+5) - (+8)0C'de tutulması zorunluluğu getirilmiştir (Mad. 13/c).
3. Yumurtaların hijyenik olmayan malzemeler (yaprak, saman vb.) içinde satışa sunulması yasaklanmıştır (Mad. 13/d).
4. Tebliğin 12 maddesi 1fıkrası (k) bendinde yer alan; "Yumurta son tüketiciye hazır ambalajlı olarak sunulur" hükmü gereği yumurtaların ambalajsız, etiketsiz açıkta satışı yasaktır.
Ayrıca, Bakanlığımız tarafından, "Küçük Miktarlardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik"de 12.09.2015 tarih ve 29473 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile; en çok 250 tavuğu olan küçük üreticilere haftalık 1500 yumurtayı 50 km çapındaki perakendecilere ve son tüketiciye etiketli ambalajlı olarak satışa sunma imkanı getirilmiştir. Bu nedenle gıda satış yerlerinde; köy yumurtası, çiftlik yumurtası vb. adlarla açıkta (ambalajsız, sepette, sandıkta, ot-saman içerisinde vb. ) satışa sunulması yasaktır.
Özellikle market, bakkal, şarküteri vb. olmak üzere her türlü gıda satış yerine İl Müdürlüğümüzce yapılacak denetimlerde uygunsuzluğun tespiti halinde 5996 sayılı Kanun gereği yasal işlem uygulanacaktır.
Söz konusu yönetmelik ve ekleri linkte yer almakta olup, kamuoyuna önemle duyurulur.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/09/20150912-2.htm