Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KIRKLARELİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • İL MÜDÜR YARDIMCISI : SÜLEYMAN DİRİL
    • İL MÜDÜR YARDIMCISI : ONUR KARADAĞ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • BABAESKİ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • DEMİRKÖY İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOFÇAZ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • LÜLEBURGAZ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • PEHLİVANKÖY İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • PINARHİSAR İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • VİZE İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    BİRİMLER
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • HUKUK BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA BİRİMİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    KÜPE SORGULAMA
    KKYDP BAŞVURU SAYFASI
    ZİRAİ DON UYARISI
    TARSİM
    TEKNİK BİLGİLER
    • BİLİNÇLİ ZİRAİ İLAÇLAMA
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ
  • PROJELER
    TARIM DANIŞMANLARI
    • TARIM DANIŞMANLARINA AİT BİLGİLER
    TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
  • YAYINLAR
    YATIRIM REHBERİ
    KURUM FOTOĞRAFLARI
    İL YAYIM PROGRAMI
    • İL EĞİTİM VE YAYIM PROGRAMI
    • İRAP (İL RİSK AZALTMA PLANI)
    LİFLET
  • BASIN
    KURULUŞUMUZ HAKKINDA
    SÜREÇLER
    SÜREÇLER LİSTESİ
    BASINDA BİZ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Gıda Etiketlerinin Önemi, İsrafa Karşı Stt ve Tett Kavramlarının Farkı

21.04.2022 / Gösterim Sayısı : 7631 / Arşiv

​S.T.T, mikrobiyal açıdan bozulmaya elverişli, daha hızlı bozulan gıdalarda kullanılan tarihtir. İnsan sağlığı açısından kısa sürede tehlike oluşturabilecek olan gıdaların tüketilebileceği son tarihi belirtir. Daha önceden son kullanım tarihi olarak adlandırılırdı (S.K.T). '…. tarihine kadar tüketiniz.' Şeklinde belirtilebilir.

T.E.T.T ise, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Tabii ki de uygun koşullarda muhafaza edildiği zaman. '… tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir.' şeklinde belirtilebilir.

Stt daha çok hayvansal orijinli gıdalarda geçerli iken, Tett bitkisel kökenli gıdalarda kullanılmaktadır.

Konu ile ilgili olarak İl Müdürümüz Mehmet AKSOY yaptığı açıklamada;

"Yüce Allah, gıda israfı ile ilgili Araf Suresi'nde "Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez." Buyurmuştur. Yapılan araştırmalara göre, Dünya nüfusunun küçük bir kısmının israf ettiği gıda miktarı, Dünya'da açlığı bitirebilecek boyutlara ulaşmıştır. Bu yüzden Tarım ve Orman Bakanlığı olarak uzun yıllardır gıda israfının önlenmesine yönelik birçok çalışmalar yaptık ve yapıyoruz da.

Gıda israf etmemenin diğer bir önemi de, gıda üreten, üretimine emek veren çiftçimize duyduğumuz saygıdır. Üretici ve üretim sektöründe çalışan vatandaşlarımız, bir birim gıdayı üretmek için gece gündüz demeden emek sarfetmekte, gıdanın tarladan sofranıza kadar süren yolculuğunun her bir santimini ilmek ilmek işlemektedir. Sizlerin sofranıza koyduğunuz tabaktaki yemeğin, güvenilirliğini, hijyenik şartlarda üretildiğinin teyidi ise Gıda Kontrol Görevlilerimizce yine gece gündüz demeden yapılan denetimlerle sağlanmaktadır. Biz Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları olarak, sizlere hizmet etmeyi görev edinmiş memurlar olarak, bu ulvi görevi titizlikle yürütmekteyiz.

İsrafın önüne geçmek adına, marketlerde alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya dikkatiniz çekmek isterim. Türk Gıda Kodeksi Gıdanın Etiketlenmesi ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'ne göre üreticiler, ürettiği gıdaların üzerine Son Tüketim Tarihi ya da Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi belirtmek zorundadır. Bu iki ibare çok benzer gözükse de aslında aralarında büyük farklar vardır. Son Tüketim Tarihi, hayvansal gıdalar üzerine yazılır. Eğer ambalaj üzerinde Son Tüketim Tarihi, SKT, STT gibi tanımlar görüyorsanız bu, gıdanın o tarihten sonra kullanımının insan sağlığını tehlikeye atacağını, tüketilmemesi gerektiğini belirtir. Böyle ürünler satın alındığı tarihten itibaren etiketinde belirtilen sıcaklıklarda saklanmalı, açıldıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmesi gerekir. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi'ni ise daha çok bakliyat, çerez, çay, şeker gibi ürünlerin üzerinde görülür. Bu tanım, belirtilen tarihten sonra ürünün besin değerlerinin azaldığını, ürün kalitesinin bu tarihten sonra düşmeye başladığını belirtir. Söz konusu gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Tabi ki tüketmeden önce kontrol etmek gerekir. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir.

Valimiz Sayın Osman BİLGİN'in talimatlarıyla Ramazan Ayı boyunca ve Ramazan Bayramı da dahil denetim ekiplerimiz gıda işletmelerinde resmi kontroller yürütmektedirler. Siz kıymetli vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını canla başla sağlamaya çalışmaktayız. Satış işletmelerinde, Toplu tüketim işletmelerinde olumsuz bir duruma rastlamanız durumunda, Bakanlığımızın Alo Gıda 174 hattını arayarak ihbarda bulunabilirsiniz.

Ramazan Ayı'nız kutlu ve hayırlara vesile olsun" şeklinde konuştu.

Son Haberler
...
Kırklareli İli Tarım Ve Hayvancılık Sektör Top ...
...
İlimizde Kadın Çiftçi Akademisi Projesi

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Karacaibrahim Mahallesi Fahrettin Altay Caddesi No: 84 KIRKLARELİ

  • Telefon : 0288 214 35 47

  • Faks : 0288 214 10 71

  • E-Posta : kirklareli@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI