Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KIRKLARELİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • İL MÜDÜR YARDIMCISI : SÜLEYMAN DİRİL
    • İL MÜDÜR YARDIMCISI : ONUR KARADAĞ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • BABAESKİ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • DEMİRKÖY İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOFÇAZ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • LÜLEBURGAZ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • PEHLİVANKÖY İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • PINARHİSAR İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • VİZE İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    BİRİMLER
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • HUKUK BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA BİRİMİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    KÜPE SORGULAMA
    KKYDP BAŞVURU SAYFASI
    ZİRAİ DON UYARISI
    TARSİM
    TEKNİK BİLGİLER
    • BİLİNÇLİ ZİRAİ İLAÇLAMA
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ
  • PROJELER
    TARIM DANIŞMANLARI
    • TARIM DANIŞMANLARINA AİT BİLGİLER
    TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
  • YAYINLAR
    YATIRIM REHBERİ
    KURUM FOTOĞRAFLARI
    İL YAYIM PROGRAMI
    • İL EĞİTİM VE YAYIM PROGRAMI
    • İRAP (İL RİSK AZALTMA PLANI)
    LİFLET
  • BASIN
    KURULUŞUMUZ HAKKINDA
    SÜREÇLER
    SÜREÇLER LİSTESİ
    BASINDA BİZ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

ET MUAYENESİ RESMİ VETERİNER HEKİMLERİMİZ TARAFINDAN TÜM AŞAMALARDA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

21.11.2023 / Gösterim Sayısı : 531 / Arşiv

​İnsanlarda, gıda kaynaklı hastalıkların büyük bir kısmı hayvansal gıdalardan kaynaklanmaktadır. Zoonoz karakterde olup, hayvandan insana bulaşabilen birçok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların et muayenesinde karşılaşılması durumunda, tüketime sunulması engellenmektedir. Et ve et ürünlerinin tüketiciler üzerinde yaratabileceği olumsuzlukların ciddiyeti nedeniyle, tüm zincirin kontrol altında olması halk sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Bu kapsamda; Bakanlığımız tarafından özel kesimhanelerde, Resmi Veteriner Hekim görevlendirilmesi yapılmaktadır. Bakanlığımızın, tarladan çatala gıda güvenliği politikası gereği; görevlendirilen resmi veteriner hekimlerimiz, bu işletmelerin üretim zincirini sürekli denetleyerek kontrol altında olmasını sağlar.

Resmi veteriner hekimler, kesimhanelerin çalıştığı saatler boyunca bu kesimhanelerde bulunmakla mükelleftirler. Mesai saatleri dışında, zorunlu hallerde (Acil kesim, zorunlu kesim vb.) yine kesimhaneye gelerek, kesim sırasında orada bulunurlar.

Mezbahanelerimizde görevli Resmi Veteriner Hekimlerimiz özet olarak:

• Kesime gelen hayvanların belge üzerinde kontrollerini yapar. Kesime gelen hayvanların geldiği yeri gösteren ve gördüğü tedavileri beyan eden evrakların bulunması zorunludur. Bunlar:

1-Kulak küpesi (Tanımlama numarası),

2-Nakil Belgesi (Sadece küçükbaş hayvanlar için),

3-Hayvan Pasaportu (Sadece büyükbaş hayvanlar için)

4-Gıda Zincir Belgesi' dir.

Bunların eksikliğinde hayvanlar kesimhaneye kabul edilmez.

• Kesimhane hijyeninin mevzuata uygunluğunu denetler ve uygun olmasını sağlar.

• Hayvan ile birlikte getirilen Gıda Zincir Belgesi üzerinde, hayvanların geldiği işletmeyi, varsa gördüğü tedavileri kontrol eder. Bu suretle etlerde ve sakatatlarda, veteriner ilacı ya da tarım ilacı kalıntısı olmadığını doğrular.

• Nakil sırasında, kesim öncesi ve kesim esnasında hayvanların eziyet edilmeden muamele gördüğünü kontrol eder.

• Kesim öncesi hayvanları, kesim sonrası karkası ve iç organları muayene ederek, hayvanların ve bu hayvanlardan elde edilen et ve sakatatların insan tüketimine uygun olup olmadığını kontrol eder. Kesim sırasında ve sonrasında ortaya çıkan hayvansal atıkların, çevreye zarar vermeyecek şekilde uzaklaştırıldığını doğrular.

• Şüphelendiği durumlarda gerek canlı hayvanlardan gerek et ve sakatatlardan numune alarak, analiz ettirmek suretiyle ilave incelemelerde bulunabilir.

• İnsan tüketimine uygun olmadığı tespit edilen karkasları imha eder.

Son Haberler
...
Kırklareli İli Tarım Ve Hayvancılık Sektör Top ...
...
İlimizde Kadın Çiftçi Akademisi Projesi

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Karacaibrahim Mahallesi Fahrettin Altay Caddesi No: 84 KIRKLARELİ

  • Telefon : 0288 214 35 47

  • Faks : 0288 214 10 71

  • E-Posta : kirklareli@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI