Kırklareli İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı salonunda Gıda ve Yem Şube Müdürü Taner AKCAKAYA başkanlığında tabildot yemek üreten işletmelere yönetmelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Açılış konuşmasında Gıda mevzuatımıza göre gıda üretimi ve servisi yapan kuruluşların, hazırladıkları gıdaların sağlıklı olmasından birinci derecede sorumlu olduklarını söyleyen Sayın AKCAKAYA her iki hususta da kuruluşların çalışanlarını hijyen ve gıda güvenliği konularında eğitmeleri gerektirdiklerini ve söz konusu gıda güvenliği eğitimlerine belirli periyotlarla katılmalarının önemini belirtti.
Gıda Mühendisi Gizem YILDIZ 'ın sunumuyla bir hazır yemek işletmesinde üretim ve servis için yeterli alanlar bulunmasından, zeminlerin, duvarların ve ekipmanların kolay temizlenebilir özellikte olması ve gıdaların muhafaza koşullarına dikkat edilmesinin önemine kadar bir çok konular hakkında bilgi verildi.
Çalışanların sağlıklı gıda üretmek için yaptıkları işle ilgili temel hijyen kurallarını bilmeleri ve uygulamaları önemli. Hijyen eğitimlerinde de hedef bu olmalıdır. Katılımcıların eğitim sonunda hijyen kurallarını uygular hale gelebilmesi amaçlanmaktadır.
İşletmede kullanılacak gıdaların satın alınmasında ambalajlı ürünleri tercih etme, etiket okuma, son kullanma tarihine bakma gibi hususlara dikkat çekilerek, kırık-kirli yumurtaların, bombe yapmış konserve kutularının satın alınmaması, vurgulandı. Çiğ ve pişmiş gıdalar arasında gerçekleşebilecek çapraz bulaşmanın önlenmesi için ayrı bıçak, doğrama tahtası, vb. kullanılmasına önemle dikkat çekildi.
Son olarak, gıdalara en önemli bulaşma kaynaklarından birinin insan olduğu vurgulanarak kişisel hijyenin önemi, özellikle el hijyeni için doğru el yıkama yöntemi anlatıldı.